“Be mindful of your thoughts” siger Obi-wan til Anakin i Star Wars. Og fortsætter “Your thoughts will betray you”. Og det må man jo sige, at han fik ret i.
(til dig, der ikke kender Star Wars, kan du få forklaring her)*

Vær opmærksom på dine tankerVi er ofte – faktisk 46,9 % af tiden peger undersøgelser på – ikke tilstede, hvor vi fysisk befinder os, men optaget af, hvad der foregår i tankerne.

Der foregår tanker om opgaven, vi er i gang med på arbejdet, bekymringer om vores børn, om en kommende samtale eller møde, Ærgrelser over vi ikke fik givet udtryk for vores mening i en snak, vi havde forleden, fantasier om en fremtidig samtale med en kollega – en samtale som måske endda aldrig nogensinde vil finde sted.

Vi vrisser af vores børn, fordi vi samtidig i tankerne ærgrer os over den opgave vi ikke nåede at blive færdig med. Eller fordi vi bekymrer os, om vi ikke har fået respons på den e-mail, vi sendte i går og at det måske betyder, vi ikke får opgaven, som har været på tale, alligevel.

Faktisk kunne tegningen se sådan ud, da tankernes indflydelse, når meget længere end til blot at finde sted i vores hoved.

Det, der finder sted i tankeboblen påvirker vores nervesystem, hormoner, vores stress- og muskelspændingsniveau, humør, følelsesmæssige tilstand, søvnkvalitet og – kvantitet, vores perspektiv på det nuværende øjeblik og på tilværelsen, udførelsen af vores job, måden vi møder op på til jobsamtalen, kvaliteten af vores kontakt i relationer osv.

– Kroppen reagerer på det, som om det er virkeligt. Det, der finder sted i boblen bliver (ofte) til vores virkelighed. Vi relaterer herfra og møder verdenen gennem boblen.

Derfor er det ikke kun Anakin i Star Wars, der vil have glæde af at være mindful i forhold til sine tanker. Det kan vi alle have stor gavn af at være.

I mindfulness træner vi at være opmærksomme på, hvad der finder sted i os af tanker, følelser og kropslige fornemmelser med en åbenhed og nysgerrighed i forhold hertil.

Herigennem bliver vi i højere grad bevidste om, hvilke tanker, der optager os og hvad det er for historier vi gør os om verdenen, os selv og andre.

De mentale svinkeærinder vi begiver os ud på og det tankespinderi, der finder sted, bliver efterhånden mere og mere synligt for os.

Mindfulnesstræningen lægger også op til, at vi efterhånden begynder at indse det absurde i, at vi rent faktisk tror på tankernes indhold og begynder at begribe de konsekvenser det har for os og for verdenen omkring os, at vi tager tankerne for pålydende og som udtryk for virkeligheden.

* Anakin udviklede sig til den onde Darth Vader, der var skurken i flere Star Wars film.

Læs mere om hvad mindfulness er og hvad MBSR er
Lyt til en gratis guidet mindfulness meditation eller en gratis guidet kropsscanning
Find dit næste mindfulness kursus eller læs om Mindfulness på Arbejdspladsen
Læs om min baggrund for at undervise i mindfulness

Tilmeld dig nyhedsbrev

Få ugentlig inspiration til mindfulness i din hverdag
i 4 uger 
+ en gratis guidet meditation.

Tusind tak for din tilmelding.

Share This