Sommerferien nærmer sig. Måske er du endda allerede gået på ferie.

I år bliver ferien for mit vedkommende en uge i sommerhus ved Vesterhavet delvis med børn og bonus-barnebarn efterfulgt af et 5 dages hjemme-retreat sammen med min kæreste og en veninde. Ferien rundes af med maling af træværk og andet hus- og havearbejde i vores nyerhvervede tidligere præstegård.

Har du, ligesom jeg, en intention om, at ferien gerne må give dig mulighed for at lade op på de indre depoter gennem nærvær og væren? Og måske ligefrem at have en mindful sommerferie? Nedenfor er nogle af mine intentioner og ønsker for ferien. Måske du genkender en eller flere af dem?

  • synke ind i og være i nuet.
  • give slip på anstrengelse og at være et skridt foran mig selv (ikke-stræben)
  • hver dag at gå (langsomt) med fuld opmærksomhed: i sandet, vandet eller græsset
  • lade telefonen ligge en halv eller hel dag og trodse impulsen til at tjekke et eller andet
  • hver dag at mærke solen og varmen (eller blæsten) mod ansigtet
  • være nærværende i kontakten med mig selv, familien eller hvem, der er der
  • mærke blødhed og nænsomhed i kontakten til mig selv og andre
  • – eller måske har du helt andre intentioner eller ønsker?

At meditere hver dag – men hvad så i ferien? 
For en del år siden indgik jeg et commitment med mig selv om at meditere hver dag. I ferien bliver commitmentet dog ofte udfordret, når rutinerne brydes, pladsen er mindre og vi er flere mennesker samlet.

Derfor har jeg tilføjet: “I det mindste blot 1 minuts meditation hver dag”. Det gør det muligt for mig at forblive tro mod min intention i ferien eller hvis jeg bliver taget af en travl dag.

Det at give sig selv tid til meditation er en kærlig gave, vi kan give os selv. “En radikal kærlighedshandling”, som Jon Kabat-Zinn, kalder det. Og tro mig, at sidde blot et minut kan føles som en kærlig gestus, hvis alternativet er udelade det ene minut af venlig opmærksomhed på åndedrættet, kroppen eller det, der finder sted og i stedet fortsætte dagen på automatpilot.

Dermed ikke sagt, er jeg er fortaler for kun at meditere et minut om dagen! Længere meditationer kan noget helt andet og først, når man mediterer minimum 10-15 minutter om dagen, har det en effekt ift. stress mm.

Men når 1 minut er det, der mulighed for, er det bedre end ingen meditation og for at opretholde den daglige meditationspraksis.
Nogle gange er det ene minut om aftenen, når jeg sidder i sengen, før jeg skal sove. Eller før jeg står ud af sengen, sidder jeg måske 1 (eller 5) min. Ellers mediterer jeg normalt 40 minutter lige efter morgenbadet.

Mindfulness og meditation i ferien
Har du god tid i ferien eller mulighed for tid til dig selv, kan det være et godt tidspunkt at starte en meditationspraksis. Du kan finde guidede meditationer på apps. Fx Insight Timer, hvor der er mange tusinde guidede meditationer også mange på dansk. Linket her fører dig til fire af mine guidede meditationer.

Hvis du derimod er på ferie i telt, hotelværelse eller campingvogn med familien, er chancen for at lykkes med daglig meditation ikke stor. Men måske du kan bruge min tilføjelse til mit commitment. – Det ene minut ;-)

Og ellers er det ALTID muligt at give dig selv og øjeblikket venlig opmærksomhed. Når du ligger på stranden, vandrer, drikker kaffe (vand, vin ol.). Står i badet om morgenen, spiser, er passager i bilen, toget, taxaen osv. – At bringe opmærksomhed til de sansemæssige oplevelser, der er i øjeblikket, fornemmelsen af kroppen eller åndedrættet.

Selvom det er ferie, kan du måske lade dig inspirere af blogindlægget her: Fem tips til mindfulness i hverdagen

Vigtigt er det, at det ikke bliver et præstationsprojekt, men at det nærmere bliver et værens-tiltag, der handler om at gøre noget godt og kærligt for dig – og dermed også for andre.

Og så vil vi uvægerligt glemme vores gode intention om at være nærværende. Det positive er, at vi altid kan vende tilbage til øjeblikket: igen og igen og igen. Til at mærke og sanse det, der er lige her og nu. Kroppen, åndedrættet, det vi ser, hører, smager, lugter, mærker – med venlig og nysgerrig opmærksomhed.

Rigtig god mindful sommer til dig <3

Tilmeld dig nyhedsbrev

Få ugentlig inspiration til mindfulness i din hverdag
i 4 uger 
+ en gratis guidet meditation.

Tusind tak for din tilmelding.

Share This