Måske oplever du, at det rolige tempo i ferien og den afslappethed, som du har oplevet i krop og sind, er ved at aftage og tempoet fra før ferien igen har indfundet sig. Og måske endda på trods af intentionen om, at bevare kontakt med roen og den indre afspændthed, når hverdagen igen startede.

Men faktisk har vi mulighed for selv at skabe balancegivende lommer i vores hverdag. De får selvfølgelig ikke samme længde som sommerferien, men det er lommer, hvor vi kan bringe nervesystemet ned i gear og komme i kontakt med indre ro.

Jon Kabat-Zinn, ham der har udviklet MBSR-programmet, taler om ”The seemless continuity of presence” (en uforstyrret kontinuitet af væren, tilstedevær), som vi uanset, hvor og hvad vi er i gang med altid kan tappe ind i.

Det kræver bare, at vi stopper op og er villige til at give slip på automatpilotens overtag.

Den vekselvirkning mellem at være i aktivitet (travlhed) og tage en mental pause, hvor vi kobler fra og samtidig lader nervesystemet komme ned i gear, beriger os med et større mentalt overskud og en mulighed for at viske tavlen ren og vende tilbage med et nyt og måske klarere perspektiv på opgaverne.

Ikke nok med, at vi skaffer os et bedre fokus og større mentalt overskud, vi investerer samtidig også i vores mentale sundhed og i at leve et mindre stress påvirket liv, når vi gør disse stop i hverdagen.

Ønsker du en pause fra hverdagen med inspiration til at skabe balancegivende lommer i hverdag og arbejdsliv, afholder jeg Retrætedag i Stilhed, hvor fokus og titlen netop er at bringe sommerferien-roen ind i hverdagen.

Retrætedag i stilhed
lørdag d. 9. september.

Du kan også lade dig inspirere af følgende og lade sommerferie-roen forplante sig ind i din hverdag herigennem:

  1. Start dagen med at invitere roen: Brug et par minutter om morgenen på at sidde i stilhed, fokusere på din vejrtrækning og mærke en venlighed til dig sådan som du er lige i dette øjeblik. Sæt en positiv intention for dagen. Fx at have venlighed til dig selv og andre. Fortsæt din morgen herfra.
  2. Planlæg dagen: Sørg for, at der er huller mellem opgaverne og plot gerne disse huller i din kalender, så du ind imellem har tid til at tage en fem minutters mindful pause
  3. Åndedrætsnærvær: Brug nogle stunder i løbet af dagen til mærke dit åndedræt og tage fem indåndinger og lade udåndingerne vare lidt længere. Dette kan hjælpe med at berolige sindet og genoprette fokus.
  4. Mindful Spisning: Spis dine måltider bevidst, og nyd hver mundfuld – eller måske blot en enkelt mundfuld, hvor du lægger mærke til smagen, teksturen, duften af maden.
  5. Mærk kontakten til kroppen: Lav korte kropsscanninger for at blive opmærksom på eventuelle spændinger eller ubehag i kroppen. Lad der være en venlig opmærksomhed ved ubehaget, spændingerne. Dette kan hjælpe dig med at løsne spændinger og opleve større accept af det, der er.
  6. Naturens Nærvær: Gå en tur – gerne i naturen, hvis det kan lade sig gøre – og vær opmærksom på omgivelserne omkring dig. Lyt til fugle, mærk vinden og fornem jorden under dine fødder.
  7. Skær ned på multitasking: Prøv at fokusere på en opgave ad gangen og undgå at blive fanget i multitasking-fælden

Vores mindfulness praksis handler (også) om at skabe en mere bevidst tilgang til livet. Gennem mindfulness kan vi værdsætte de små øjeblikke og finde skønheden i det daglige.

Og måske opdager vi endda, at vi ikke behøver at vente på næste ferie for at opleve roen. – At den faktisk altid er tilgængelig i nuet, hvis vi blot tager os tid til at lægge mærke til den.

Det kan være godt at huske, at din praksis er ligesom en rejse igennem forskellige landskaber. Der er dage, hvor der er lettere adgang til roen og dage, hvor det er svært at finde ind til den. Vær nænsom, tålmodig og omsorgsfuld over for dig selv, når roen ikke er så tilgængelig.

På mere inspiration til at skabe nærende pauser i hverdag og arbejdsliv

Læs om min baggrund med mindfulness og meditation

Læs om Mindfulness på Arbejdspladsen

Tilmeld dig nyhedsbrev

Få ugentlig inspiration til mindfulness i din hverdag
i 4 uger 
+ en gratis guidet meditation.

Tusind tak for din tilmelding.

Share This