Find de naturlige pauser i hverdagen og tag en mental pause

Ligesom sommerferien er en pause, der bryder hverdagen med et rum, hvor vi får mulighed for et helle fra hverdagens opgaver, kan vi selv skabe rum og heller midt i hverdagen, hvor vi kan koble fra og lade op.

Vekselvirkningen mellem at være i aktivitet (travlhed) og at tage en pause, hvor vi kobler fra mentalt og samtidig lader nervesystemet komme ned i gear, giver os både et større mentalt overskud og mulighed for at vende tilbage med nye øjne og et andet perspektiv på opgaverne, vi er i gang med.

Vores arbejdsdag er sammensat af en række opgaver, der afløser hinanden i en ofte hektisk og tætpakket strøm. De naturlige pauser opstår imellem disse opgaver. Når vi har afsluttet en opgave og inden vi starter på en ny, opstår der en naturlig pause.

F.eks.:

 • når vi har sendt en email og inden vi besvarer en ny.
 • når vi har afsluttet en telefonsamtale og inden vi går i gang med næste opgave.
 • når vi har ekspederet en kunde og inden vi går i gang med næste ekspedition.
 • når vi møder ind på job og inden vi går i gang med dagens opgaver,
 • før/efter frokostpausen

Find selv de naturlige pauser, der opstår i løbet af din hverdag, og lav gerne en aftale med dig selv om, hvilke(n) af de naturlige pauser, du ønsker at benytte til at tage en mental (mikro) pause.

Tag en mental pause

Én af måderne, hvorpå du kan tage en mental pause, er ved at bringe opmærksomhed til dit åndedræt.

 1. tag 5 indåndinger – gerne lidt dybere end, du plejer at ånde ind – og ånd så langsomt ud efter hver indånding.
 2. mærk, hvordan det herefter føles inden i dig.
  Er der kommet lidt mere ro på tankerne, på nervesystemet, er tyngden fra tankemylderet i hovedet kommet lidt længere ned i kroppen?
  – Eller hvordan føles det: i kroppen, tanker og følelser efter at have taget en mental (mikro) pause.

Jo oftere du vender opmærksomheden mod åndedrættet og giver dig selv en mindful pause, jo nemmere vil det være at anvende åndedrættet på samme måde i situationer, hvor du virkelig følder dig presset og har brug for at tage vare på dig selv, bevare overblikket osv.

At finde de naturlige pauser og anvende dem som mentale mikro pauser, er desuden et effektivt redskab til at håndtere og reducere stress på arbejdspladsen.

Har du længere tid, kan du tage en mental pause, der varer lidt længere.
I bloglægget: “Fem trin til meditation – tag en effektiv mental pause “, kan du læse om de fem trin i meditation og om, hvordan du kan tage en længere effektiv mental pause.

Lyt til en fem minutters guidet mindfulness meditation

Tilmeld dig nyhedsbrev

Få ugentlig inspiration til mindfulness i din hverdag
i 4 uger 
+ en gratis guidet meditation.

Tusind tak for din tilmelding.

Share This